תקציר: המאמר הבא מגדיר מה זו סבלנות; סוקר את ההתייחסות לסבלנות בבודהיזם, הינדואיזם ויוגה; מסביר איך לגלות סבלנות ולהתגבר על חוסר סבלנות; מפרט מהן הסיטואציות שעשויות להעלות בנו חוסר סבלנות; מה הקשר בין זמן, טרנספורמציה וסבלנות ואיך סבלנות עוזרת לנו לצאת ממרחב הזמן ולגלות את המימד הנצחי של המודעות. המאמר כולל פתגמים מעוררי השראה בנושא.
"Patience is not simply the ability to wait – it's how we behave while we're waiting." – Joyce Meyer
סבלנות על פי וויקיפדיה, הינה היכולת לשאת תנאים קשים, לאורך זמן, ללא שליליות. סבלנות יכולה לבוא לידי ביטוי כהתמדה שלווה (ללא תגובה מתוך כעס, עצבים, קוצר רוח וכד'), למרות עיכובים, טריגרים או מצבים מלחיצים, במיוחד כשמתמודדים עם קשיים ארוכי טווח. סבלנות קשורה גם לתכונה איתנות. ההיפך מסבלנות הינו קוצר רוח או פזיזות.
"How many a man has thrown up his hands at a time when a little more effort, a little more patience would have achieved success." – Elbert Hubbard
"Patience and perseverance have a magical effect before which difficulties disappear and obstacles vanish." – John Quincy Adams
"Patience and Diligence, like faith, remove mountains." – William Penn
סבלנות הינה תכונה חשובה על פי כל הדתות – יהדות, נצרות, איסלאם, בודהיזם, הינדואיזם וכד'.
"Patience is the highest or best devotion" – Buddha
בבודהיזם סבלנות הינה השלישית מתוך שש השלמויות (Paramitas) שמתרגלים כדי להגיע להארה. בבודהיזם סבלנות אינה רק היכולת לשאת בתנאים קשים, אלא גם היכולת לא לפגוע באחר כתגובה לפגיעה בנו, אלא להכיל את רגשותנו כאשר מבקרים או תוקפים אותנו. התנאים הקשים בחיינו הינם הקרקע הנחוצה לטיפוח סבלנות. סבלנות נחשבת כתרופה נגד כעס.
Jetsunma Tenzin Palmo מסבירה זאת בסרטון הבא:
"We could never learn to be brave and patient, if there were only joy in the world." – Helen Keller
בהינדואיזם סבלנות נחשבת למעלה חיונית וערך אשר משקף את מצב הגוף והתודעה.
בספרות ההינדית העתיקה קיימות מספר מילים שמתייחסות לסבלנות על פניה השונות: pariksaha (סבלנות ואיפוק/הבלגה/המנעות, לעיתים גם מתורגם כ'מבחן'), sahiṣṇutā (היכולת לשאת/"להשלים עם" בסבלנות), titiksha (איפוק/הבלגה/המנעות), sah או sahanshilata (לחוות כאב, אובדן, פגיעה, חוסר מזל וכד' בסבלנות) ועוד.
"Endurance is patience concentrated." – Thomas Carlyle
בפילוסופיה ההינדית, סבלנות הינה היכולת לשאת בשמחה תנאים מאתגרים ואת תוצאות המעשים שלנו (=קרמה).
כמו כן סבלנות הינה היכולת לחכות ולשאת בשלווה, ללא חרדה וללא הרצון בנקמה, ניגודים כגון כאב והנאה, קור וחום, צער ושמחה וכד'.
בדומה לבודהיזם, ביחסים בין אישיים בא לידי ביטוי האספקט של איפוק/הבלגה/המנעות, כלומר שאם מישהו תוקף או מעליב אותנו ללא סיבה, סבלנות תבוא לידי ביטוי ביכולת לשאת זאת ללא טינה, כעס, תרעומת, עלבון או חרדה.
"Patience is not sitting and waiting, it is foreseeing. It is looking at the thorn and seeing the rose, looking at the night and seeing the day.
Lovers are patient and know that the moon needs time to become full." – Rumi
ניתן לראות מכל ההגדרות לעיל שבעצם המילה סבלנות, אשר כוללת בתוכה את השורש ס.ב.ל שנמצא גם במילה סבל (sabal) וגם במילה סבל (sevel), מצביעה על היכולת לשאת בטוב את מסע חיינו ואת המשא (=הקושי) שהוא מביא עימו כסבל (sabal), ללא סבל (sevel), בלי לסבול ובלי לגרום סבל לאחר.
מסע ומשאות חיינו, יכולים להכביד עלינו, לשפוף את קומתנו ולשבור אותנו או יכולים להביא לצמיחה, פריחה והגשמת מלוא הפוטנציאל שלנו – סבלנות עושה את כל ההבדל.
ללא סבלנות, עקב הקשיים בחיינו נסבול ונוציא לעצמנו את הרוח מהמפרשים.
דרך סבלנות, הקשיים בחיינו יהיו חומר הבעירה לאש הטרנספורמציה שלנו או הקרקע לצמיחה שלנו, כמו פרח הלוטוס שצומח מתוך הבוץ.
"Patience is necessary, and one can not reap immediately where one has sown." – Soren Kierkegaard
סבלנות על פניה השונות על פי ההינדואיזם נמצאת גם בבסיס היוגה. הטקסט Sandilya Upanishad מזהה עשרה מקורות תרגול של סבלנות ואיפוק/הבלגה/המנעות:
* אי אלימות Ahimsa – המנעות מאלימות במעשים, במילים (דיבור/כתיבה) ובמחשבות שלנו, כלפי כל היצורים החיים.
* אמת Satya – לבטא את האמת ולנהוג בהתאם לאמת.
* לא לחמוד Asteya – לא לחמוד רכוש של אדם אחר במחשבות, בדיבור ובמעשים שלנו.
* שימור אנרגיית החיים Brahmacharya – אנרגיה זו מתבזבזת דרך מחשבות אובססיביות, דיבור בלתי פוסק ודרך אקט מיני שכולל פליטה. דרך מודעות ניתן ללמוד להמנע ממחשבות ודיבור מיותרים ולשמר את האנרגיה המינית, דרך המנעות מהאקט המיני (נזירות) או דרך מיניות מלאה ומספקת בה חווים אורגזמה ללא פליטה (ראה/י אומנות עשיית האהבה הטנטרית).
* Daya טוב לב בלתי מותנה כלפי כל היצורים החיים.
* Arjava – המנעות מהטעייה או גרימת נזק לאחרים דרך עשייה או חוסר עשייה ברמת המחשבות, המילים והמעשים שלנו.
* Kshama – קבלה של כאב, אובדן, פגיעה וכד' תוך כדי מחילה על הכל.
* Dhriti – היכולת לשמור על שלווה ברמה המנטלית והנפשית בתקופות של רווח והפסד, הישגים וכשלונות, לידה ומוות וכד'.
* Mitahara – מתינות והגבלה בצריכת מזון, שתייה וצבירת נכסים.
* Saucha – ניקיון חיצוני ופנימי של הגוף ושל התודעה דרך היגיינה, תזונה יוגית, קריות, תרגילי יוגה, מדיטציה, מודעות וכד'
"Not only will this make you treat each moment more preciously, but you will be more patient with yourself and with others,
recognizing that there are millions of moments on the path to any worthwhile achievement." – Menachem Mendel Schneerson
בשיחה בסרטון הבא, אג'אהן בראהם מגדיר סבלנות כיכולת להיות כאן כרגע, במקום כל הזמן למהר להגיע למקום אחר; להיות עם כל מה שקורה כרגע (בתוכנו/מסביבנו) כפי שהוא קורה כרגע, בפתיחות וקבלה, במקום לנסות להפטר מהדברים / לרצות שהדברים יהיו אחרים ממה שהם / לרצות להיות כבר בסיטואציה אחרת [הרחבה במאמרים: חיים כאן ועכשיו, קבלה].
סבלנות משלבת לב חם וראש קר, כלומר היכולת להשאר עם לב פתוח כלפי כל מה שקורה, להכיל את הדברים בליבנו ולשמור על קור רוח, לא להתעצבן, לדאוג וכד'.
"If I have done the public any service, it is due to my patient thought." – Isaac Newton
אג'אהן בראהם מגדיר סבלנות כ waiting in the moment לעומת חוסר סבלנות waiting in the future, כאשר המילה waiting מתייחסת גם לפירוש של "המתנה" וגם לפירוש של "נתינת שירות":
להמתין בסבלנות ולאפשר לדברים לקרות בקצב שלהם, במקום לנסות לגרום לדברים לקרות בקצב שאנו חושבים שהם צריכים לקרות. לא ניתן לזרז את הטבע (אי אפשר לגרום לצמח לצמוח על ידי זה שנמשוך את העלים שלו, אין חצי הריון וכד').
לשרת את הרגע הזה, כלומר לתת את עצמנו לרגע הזה, לתת את הנוכחות שלנו למה שקורה כרגע, לתת את מלוא תשומת ליבנו ולתת את ליבנו למה שאנו עושים כרגע /לאנשים שאנו נמצאים איתם כרגע. באמת להיות כאן מכל הלב.
כשאנו חסרי סבלנות, אנו עושים דברים רק כדי לסיים אותם, אנו חצויים, כיוון שגופנו כאן אך מחשבותנו בעתיד, במקום שבו אנו רוצים להיות. אנו ממתינים בעתיד עד שהרגע הזה יעבור.
הרבה יותר יעיל וקל באמת להיות כאן ופשוט לעשות את הדברים שצריכים להעשות, במלוא תשומת הלב, במקום לחשוב על הדברים, להתנגד או להתלונן.
מהות החיים הינה למידה וצמיחה, אשר מתרחשים רק כשאנו באמת נוכחים. הקשיים הינם הדשן של הלמידה והצמיחה שלנו.
"There is no road too long to the man who advances deliberately and without undue haste;
There are no honors too distant to the man who prepares himself for them with patience." – Jean de la Bruyere
"Our patience will achieve more than our force." – Edmund Burke
ההגדרה לעיל שסבלנות הינה היכולת להיות כאן כרגע, בפתיחות וקבלה, עם כל מה שקורה, מצביעה על כך שסבלנות הינה אספקט של טבענו כמודעות/נוכחות וחוסר סבלנות נובע מהאישיות הנפרדת כשאנו מאמינים במחשבותנו שטוענות שהדברים צריכים להיות שונים ממה שהם ומתנגדים לחוות אי נוחות פיזית/רגשית [פירוט על טבענו כמודעות ועל האישיות הנפרדת במאמר "מי אני?"].
דרך מודעות וסבלנות, נשיג בזמן ובמקום הנכון, ללא מאמץ, הרבה יותר ממה שהאישיות הנפרדת מנסה להשיג במאמץ יתר, עקב חוסר סבלנות, התנגדות ושליליות [ראה/י מאמר חיים נטולי מאמץ].
"Let him that hath no power of patience retire within himself, though even there he will have to put up with himself." – Baltasar Gracian
כיוון שסבלנות הינה אספקט של טבענו כמודעות/נוכחות, הדרך לגלות סבלנות (=לגלות את הסבלנות שכבר קיימת בתוכנו), הינה להיות מודעים לחוסר הסבלנות שלנו.
לזהות את חוסר הסבלנות כשהיא מתעוררת בתוכנו וללמוד להיות עימה, להיות מודעים למה גורם לנו לחוסר סבלנות ומה התוצאות של חוסר הסבלנות שלנו.
"You must first have a lot of patience to learn to have patience." – Stanislaw Jerzy Lec
"Have patience with all things but first with yourself. Never confuse your mistakes with your value as a human being.
You are perfectly valuable, creative, worthwhile person simply because you exist.
And no amount of triumphs or tribulations can ever change that." ― Saint Frances de Sales
התהליך שתואר לעיל, כמו כל תהליך של טרנספורמציה, לוקח זמן, דורש סבלנות, התמדה, קבלה וחמלה. המודעות עצמה, הראייה הבהירה של הדברים, מביאה לשינוי.
ביקורת עצמית, הלקאה עצמית, הצטדקויות וכד' רק מאטות את תהליך הטרנספורמציה ומקשות עליו.
"A man who is a master of patience is master of everything else." – George Savile
סיטואציות מסויימות מעלות בנו רגשות. לעיתים רבות, אנו מתנתקים מהרגשות ונמנעים מלהרגיש את הרגשות בגוף על ידי הדחקה, הוצאת הרגש על מישהו/משהו אחר או בריחה לסיפורים מנטליים.
ניתן להסתכל על חוסר סבלנות כדחף שגורם לנו להוציא את הרגש, במקום להיות עם הרגש, לנשום אל תוך הרגש, להכיל אותו בתוכנו ולהרגיש אותו בגוף (ראה/י מאמר עולם הרגש).
בראייה רחבה יותר, חוסר סבלנות הינו מעין דחף שעולה בתוכנו בסיטואציות מסויימות (עקב רגשות אחרים או ללא קשר לרגשות אחרים), דחף אשר ניתן להרגיש אותו בגוף כאנרגיה של ארי בסוגר, חוסר שקט, מצוקה, תחושה לא נינוחה וכד', אנרגיה בעלת אופי מתפרץ שעולה בתוכנו במהירות. ניתן לזהות את הדחף הזה לפי תחושת הדחיפות שהוא מעלה בתוכנו (דחיפות שתמיד מתבררת כשגויה וגורמת לנו לפעול בצורה שאינה מייטיבה).
"No, I will be the pattern of all patience; I will say nothing." – William Shakespeare
בדרך כלל כשעולים בתוכנו דחפים (בדומה לרגשות) הם מפעילים אותנו באופן אוטומטי, כאשר הפעולה הינה בריחה מהסיטואציה / מהרגשות שעולים בנו עקב הסיטואציה / מהתחושה הלא נינוחה של הדחף עצמו / דרך להוציא את האנרגיה הזו של הרגשות ו/או של הדחף מהמערכת וכד'.
לדוגמא במקרה של חוסר סבלנות נפעל בפזיזות ללא מחשבה, נדבר בצורה חסרת סבלנות, נביע את חוסר הסבלנות בצורה כלשהי (צפירה, תנועה לא נינוחה…) וכד'
"Never cut a tree down in the wintertime. Never make a negative decision in the low time.
Never make your most important decisions when you are in your worst moods.
Wait. Be patient. The storm will pass. The spring will come." – Robert H. Schuller
כדי לגלות סבלנות עלינו ללמוד להיות עם כל מנעד הרגשות והתחושות שעולים בתוכנו, לזהות היכן הם עולים בגוף, לנשום לתוכם, להרגיש אותם, להכיל אותם ולתת להם לנוע בחופשיות בגוף (איך לעשות זאת בפועל במאמרים עולם הרגש, על מודעות, אישיות וחופש הבחירה ביניהם, לפגוש כאב וסבל). כך הרגשות משתחררים מעצמם, דרך הזרימה בגוף, לא דרך הוצאתם על מישהו/משהו אחר.
עלינו ללמוד לזהות את הדחף של חוסר הסבלנות כשהוא מתעורר בגוף, לזהות היכן הוא נמצא בגוף ואיך הוא בא לידי ביטוי בגוף, לנשום לתוכו, להרגיש אותו, להכיל אותו, לתת לו לנוע בחופשיות בגוף, אך לא לפעול מתוכו. בצורה זו הדחף משתחרר דרך זרימה בתוך הגוף במקום הוצאתו מהגוף על ידי הפעולה שהוא דוחף אותנו לעשות.
העבודה עם דחפים כגון הדחף של חוסר הסבלנות, הינה דומה לעבודה עם הרגשות, אך הינה יותר מאתגרת עקב אופיים המהיר והמתפרץ של הדחפים.
"Good ideas are not adopted automatically. They must be driven into practice with courageous patience." – Hyman Rickover
חלק מהעבודה עם דחפים הינה להיות מודעים למה קורה כשאנו מצליחים להכיל את הדחף ומה קורה כשאנו פועלים מתוך הדחף, כך שאם פעלנו מתוך הדחף, חשוב פשוט לתת את תשומת ליבנו לתוצאות בלי ביקורת עצמית, הלקאה עצמית, הצטדקויות וכד'. אנו לומדים וצומחים מתוך הדואליות הזו.
"Patience is the calm acceptance that things can happen in a different order than the one you have in mind." – David G. Allen
לעיתים קרובות הרגשות וחוסר הסבלנות שלנו, מתעוררים לא עקב הסיטואציה עצמה, אלא עקב המחשבות המלחיצות שעולות בנו סביב הסיטואציה והאמונה במחשבות אלו. לדוגמא מחשבות שהסיטואציה/אנחנו/אנשים אחרים צריכים להיות אחרים מכפי שהם, שקצב הדברים צריך להיות מהיר מכפי שהוא, שאנו צריכים להיות כרגע במקום אחר מהמקום בו אנו נמצאים וכד'. מחשבות שטוענות שאם הדברים לא יקרו בקצב או איך שאנו חושבים שהם צריכים לקרות, יקרה משהו לא רצוי (נאחר, יכעסו עלינו, נפספס הזדמנות כלשהי וכד'). מחשבות שטוענות שהדברים מאוד דחופים וכד'.
כדי לגלות סבלנות, עלינו לזהות את המחשבות והסיפורים שאנו מספרים לעצמנו שמתדלקים את הרגשות וחוסר הסבלנות שלנו ולערער את האמונה בהם. ניתן לעשות זאת בעזרת העבודה של ביירון קייטי. ניתן להזכר בכל הפעמים שהיו לנו מחשבות מהסוג הזה והם התבררו כשגויות או גרמו לנו לפעול מתוך חוסר סבלנות בצורה שלא הייטיבה עמנו או עם אנשים אחרים.
ניתן להזכר שלכל דבר בטבע יש את הקצב שלו, שהכל קורה בזמן ובמקום הנכון.
"Adopt the pace of nature: her secret is patience." – Ralph Waldo Emerson
נרצה לזהות אילו סיטואציות מעלות בנו חוסר סבלנות (עקב הסיטואציה עצמה או עקב המחשבות שהסיטואציה מעלה בנו), כדי שכשנהיה בסיטואציות כאלו בעתיד, נהיה עם יד על הדופק, כמו חתול שממתין בפתחו של חור העכבר, ונמתין בסבלנות למחשבות, רגשות וחוסר הסבלנות שצפויים להתעורר בנו.
"I have seen many storms in my life. Most storms have caught me by surprise,
so I had to learn very quickly to look further and understand that I am not capable of controlling the weather,
to exercise the art of patience and to respect the fury of nature." – Paulo Coelho
דוגמאות לסיטואציות שעשויות להעלות בנו חוסר סבלנות:
"Sometimes things aren't clear right away. That's where you need to be patient and persevere and see where things lead." – Mary Pierce
חוסר ודאות – רובנו מתקשים להשאר עם סיטואציות שמעלות בנו חוסר ודאות ולעיתים קרובות יעלה בנו דחף של חוסר סבלנות אשר יגרום לנו לפעול בצורה שתביא לוודאות, גם במחיר של הפסד גדול, אשר לא היה קורה במידה והיינו ממתינים בסבלנות. באופן אירוני חוסר הסבלנות שלנו מביא לעיתים לתוצאות מהם חששנו כשהיינו בחוסר ודאות.
חוסר ודאות הינו אינהרנטי לחיים, ככל שנלמד לקבל עובדה זו מחד ולפתח גישה של אמון מאידך, יהיה לנו יותר קל להתמודד עם חוסר ודאות.
"יש ממתין שמגיע לחפצו, וממהר – שיכשל." – רבי שלמה אבן גבירול
"כל עכבה לטובה" – ר׳ חיים יוסף אזולאי
לוח זמנים צפוף – לוח זמנים צפוף עשוי לגרום לחוסר סבלנות להתעורר בכל פעם שהדברים קורים בשונה מהתוכנית המקורית שלנו, מול גורמים מעכבים וכד'.
"There is something good in all seeming failures. You are not to see that now. Time will reveal it. Be patient." – Swami Sivananda
שיבושים בתוכניות, ציפיות שלא תואמות את המציאות וכד' – כל סיטואציה בה המציאות אינה תואמת את התוכניות/ציפיות/מחשבות שלנו, עשויה להעלות בנו חוסר סבלנות ומהווה הזדמנות לגלות סבלנות.
"I am not a perfect servant. I am a public servant doing my best against the odds. As I develop and serve, be patient. God is not finished with me yet." – Jesse Jackson
פרפקציוניזם – עבור אנשים שנוטים לפרפקציוניזם, כל סיטואציה בה הדברים קורים בשונה מראיית העולם הפרפקציוניסטית שלהם, עשויה להעלות חוסר סבלנות ומהווה הזדמנות לגלות סבלנות.
"Good character is not formed in a week or a month. It is created little by little, day by day.
Protracted and patient effort is needed to develop good character." – Heraclitus
"Patience is the support of weakness; impatience the ruin of strength." – Charles Caleb Colton
אשליית הידיעה – כל סיטואציה בה אנו חושבים שאנו יודעים איך הדברים צריכים להיות/לקרות או סיטואציות בהם מנסים ללמד אותנו או להסביר לנו דברים שאנו חושבים שאנו כבר יודעים עשויה להעלות בנו חוסר סבלנות ומהווה הזדמנות לגלות סבלנות.
"Patience is passion tamed." – Lyman Abbott
"He that can have patience can have what he will." – Benjamin Franklin
תשוקה חזקה – כשיש בנו תשוקה חזקה להשיג משהו, במיוחד כשאנו מאמינים בכך שהדבר הזה הכרחי עבור רווחתנו (אושר, שלווה, אהבה וכד'), נהיה פחות סבלניים בדרך להשגת מושא תשוקתנו ויהיה לנו קושי להכיל את חוסר הודאות שמתלווה לכך ואת הפחד שמא לא נצליח או נפספס את חלון ההזדמנויות המתאים. ניתן ללמוד לשחרר, להרפות, לוותר (ראה/י מאמר בקישור).
"Have patience. All things are difficult before they become easy." – Saadi
"Even a happy life cannot be without a measure of darkness, and the word happy would lose its meaning if it were not balanced by sadness.
It is far better take things as they come along with patience and equanimity." – Carl Jung
קשיים – סיטואציות שהינן טעונות ברגשות שקשה לנו להכיל (אובדן, כשלון וכד') עשויות להעלות בנו חוסר סבלנות ומהוות הזדמנות לגלות סבלנות. במקרים כאלו עוזר לזכור שהכל זמני, הכל חולף ושום דבר אינו אישי, הכל זרימה טבעית של החיים בין קצוות הדואליות (הצלחה כשלון, למעלה למטה, יום לילה וכד') – הסבר מפורט על כך במאמר לשחרר, להרפות, לוותר, בפסקה שמדברת על התובנה של היפוך ההפכים.
"Our real blessings often appear to us in the shape of pains, losses and disappointments;
but let us have patience and we soon shall see them in their proper figures." – Joseph Addison
מיכל מלא – ככל כשהמיכל שלנו מלא יותר עקב קשיים ואתגרים שאנו חווים בחיים, יהיה לנו פחות מקום להכיל דברים נוספים ואי לכך ישנה סבירות גבוהה שנהיה פחות סבלניים.
"Patience has its limits. Take it too far, and it's cowardice." – George Jackson
חשוב לציין שאין צורך בשם הסבלנות להשאר בכל סיטואציה. כאשר סיטואציה פוגעת/אינה מייטיבה עימנו/עם אנשים אחרים ויש בידנו את האפשרות לשנות את הסיטואציה או להתרחק מהסיטואציה הזו, בוודאי שלא נשאר בה רק בכדי לתרגל סבלנות. נעשה מה שביכולתנו כדי להביא לשינוי הנדרש, אך נעשה זאת בסבלנות (עד שנביא לשינוי הנדרש) ללא שליליות (התנגדות, כעס, תרעומת, שמירת טינה, תלונות וכד').
באופן דומה, אם אנו מוצאים את עצמנו בסיטואציה שאנו מרגישים שאיננו יכולים להיות בה מכל הלב ולתת את מלוא תשומת ליבנו לסיטואציה ואיננו חייבים להיות בה, נשנה את הסיטואציה.
לדוגמא בשיחה עם אדם אחר כאשר אנו רואים שאין לנו את היכולת באותו הרגע להקשיב בסבלנות עם מלוא תשומת ליבנו, נבקש את סליחתו ונבקש את רשותו להמשיך את השיחה במועד אחר כאשר נוכל להקדיש לו את מלוא תשומת ליבנו. זה עדיף מלהשאר בסיטואציה, כשאנו חצויים ומביעים חוסר סבלנות כיוון שמשאלת ליבנו הינה להיות במקום אחר.
"When you're young, you want everything to happen now.
As you mature, you can look back and see all the great things you achieved with time and patience."
– Elisha Cuthbert
רגעים של חוסר סבלנות הינם רגעים בהם נקודת המבט שלנו מאוד מצומצמת. איננו רואים את המציאות כפי שהיא [הרחבה במאמר חזרה למציאות], איננו רואים את התמונה הרחבה, איננו רואים אנשים אחרים וכד'.
אנו כמו ילדים קטנים שבאותו רגע חושבים שכל העולם סובב סביבנו, כל העולם כאן כדי לשרת אותי, אין אחר מלבדי. ברגעים כאלה ניתן לעצור, לקחת נשימה עמוקה ולהרחיב את נקודת המבט.
ניתן לשאול כל שאלה שעוזרת להרחיב את נקודת המבט. לדוגמא:
הדבר הזה שנראה כל כך דחוף/נחוץ כרגע, איך אסתכל עליו בפרספקטיבה של זמן, עוד שבוע, עוד חודש, עוד שנה, עוד עשור מהיום?…
הדבר הזה שנראה כל כך בלתי נסבל מנקודת המבט הנוכחית שלי, האם יש נקודת מבט אחרת שממנה ניתן לראות אותו באור חיובי יותר?…
האם אני רואה ומביא/ה בחשבון את האנשים שאני הולכת להפעיל כדי להשיג את מבוקשי?…
"The practice of patience toward one another, the overlooking of one another's defects, and the bearing of one another's burdens
is the most elementary condition of all human and social activity in the family, in the professions, and in society." – Lawrence G. Lovasik
בסרטון הבא הדלאי למה מדבר על סבלנות, סובלנות, חמלה והרחבת נקודת המבט:
"Patience is the best remedy for every trouble." – Plautus
ברגעים של חוסר סבלנות עוזר גם להשתמש במילה "סבלנות" כמנטרה שמפנה את תשומת ליבנו לסבלנות שכבר קיימת בתוכנו. עצם אמירת המילה, בעדינות, ברכות, מתוך חברות לעצמנו, יכולה להוות תזכורת לכל מה שכתוב במאמר לעיל, יכולה להחזיר אותנו לעצמנו, למהותנו כמודעות/נוכחות ולסבלנות שהינה אספקט של מהותנו.
"The key to everything is patience. You get the chicken by hatching the egg, not by smashing it." – Arnold H. Glasow
כפי שראינו לעיל זמן, סבלנות וטרנספורמציה הולכים ביחד. כשאין את הסבלנות להיות כאן, עם כל מה שקורה, יש סבל ואין טרנספורמציה. דרך סבלנות, הנכונות להיות כאן עם כל מה שקורה, הקושי הופך לחומר הבעירה של הטרנספורמציה. טרנספורמציה לוקחת זמן, יש צורך בסבלנות.
עם זאת, באופן פרדוקסלי, דרך סבלנות, אנו יוצאים מתוך מרחב הזמן וחווים את המימד הנצחי של המודעות. מימד הזמן קיים רק במחשבותנו (ראה/י מאמר חיים כאן ועכשיו), מחשבותנו תמיד עוסקות בעבר או בעתיד, תמיד רוצות משהו אחר ממה שקיים כרגע. להיות סבלני, במובן של להיות כאן עם כל מה שקורה כרגע, זה לצאת מתוך החשיבה ומתוך מימד הזמן שהיא יוצרת ולחזור לטבענו כמודעות, שעבורה הדבר היחיד שקיים הינו הרגע הזה שהינו אינסופי.
"Genius is eternal patience." – Michelangelo
את התהליכים שמתוארים במאמר זה ניתן ללמוד בקורס מדיטציה ומודעות, סדנאות מדיטציה ומודעות, במפגשים אישיים של מודעות רגשית וריפוי רגשי, מי אני? ולפרוש כנפיים ולעוף ובמפגשים זוגיים של ריפוי והעצמה זוגית.
המפגשים מתקיימים בחיפה ובקריות. אם אינך גרה באזורים אלו, ניתן לקיים מפגשים אלו בשיחת וידאו בסקייפ (skype).
התקשר/י עכשיו 052-3470949 או לחצ/י צור קשר לתיאום שיעור התנסות מוזל בקורס מדיטציה ומודעות, הרשמה לסדנאות מדיטציה ומודעות או תיאום מפגשים אישיים/זוגיים.
כתיבת תגובה