תקציר: המאמר מגדיר מהן מחלות מעי דלקתיות ומפרט את הסימפטומים, גורמי הסיכון, הסיבוכים האפשריים, המלצות הרפואה הקונבנציונלית לטיפול במחלות מעי דלקתיות וכלים מומלצים מעולם היוגה לטיפול במחלות אלו.
מחלות מעי דלקתיות (Inflammatory bowel disease – IBD) אלו מחלות בהן יש דלקת כרונית בכל או בחלק מהתעלה העיכולית. שתי המחלות העיקריות תחת ההגדרה של מחלות מעי דלקתיות הן מחלת קרוהן וקוליטיס כיבית (Ulcerative colitis).
קוליטיס כיבית (Ulcerative colitis) הינה מחלת מעי דלקתית אשר גורמת לדלקת מתמשכת וכיבים בציפוי הפנימי ביותר של המעי הגס ופי הטבעת.
מחלת קרוהן הינה מחלת מעי דלקתית אשר גורמת לדלקת בציפוי הפנימי של התעלה העיכולית. במחלת קרוהן, לעיתים קרובות הדלקת מתפשטת לעומק הרקמות הנגועות. יכולה להיות דלקת בחלקים שונים של התעלה העיכולית – המעי הגס, המעי הדק או שניהם.
הסימפטומים של מחלות מעי דלקתיות משתנים בהתאם לחומרת הדלקת ומיקומה. הסימפטומים עשויים להיות מתונים עד חמורים. ישנם תקופות בהן המחלה הינה פעילה וישנם תקופות בהן המחלה בהפוגה.
הסימפטומים שמשותפים למחלת קרוהן וקוליטיס כיבית כוללים:
* שלשול – זו בעיה נפוצה בקרב אנשים שחולים במחלות מעי דלקתיות.
* חום ועייפות
* כאבי בטן ועוויתות – דלקת וכיבים משפיעים על התנועה הנורמלית של תכולת התעלה העיכולית דרך התעלה העיכולית, דבר אשר עשוי לגרום לכאבים ולעוויתות. יתכנו גם בחילה והקאות.
* דם בצואה – יתכן שתראה/י בשירותים טיפות דם בצבע אדום בהיר או דם כהה יותר שמעורבב עם הצואה. יתכן גם דם סמוי.
* תאבון מופחת – כאבי הבטן, העוויתות והדלקת עשויים להשפיע על התאבון.
* ירידה במשקל – תתכן ירידה במשקל ותת תזונה עקב כך שיש קושי בעיכול המזון וספיגתו.
.
קוליטיס כיבית מסווגת לפי מיקום הדלקת וחומרת הסימפטומים:
Ulcerative proctitis – הדלקת מוגבלת לאזור הקרוב ביותר לפי הטבעת. יתכן והסימפטום היחיד יהיה דימום מפי הטבעת. זה הוא הסוג המתון ביותר של קוליטיס כיבית.
Proctosigmoiditis – יש דלקת באזור פי הטבעת ובחלק התחתון של המעי הגס המסתיים בפי-הטבעת (פרשדון כרכשתי sigmoid colon). הסימפטומים כוללים שלשול עם דימומים, עוויתות וכאבי בטן ואי יכולת לעשות צרכים, למרות שיש דחף לצאת (tenesmus).
Left-sided colitis – יש דלקת באזור פי הטבעת, החלק התחתון של המעי הגס (פרשדון כרכשתי) ובמעי הגס היורד. הסימפטומים כוללים שלשול עם דימומים, עוויתות וכאבי בטן בצד השמאלי וירידה במשקל.
Pancolitis – יש דלקת בכל המעי הגס שגורמת להתקפים חמורים של שלשול עם דימומים, עוויתות וכאבי בטן, עייפות וירידה משמעותית במשקל.
Acute severe ulcerative colitis (בעבר נקרא fulminant colitis) – סוג נדיר של קוליטיס כיבית אשר משפיע על כל המעי הגס וגורם כאב חמור, שלשול חמור, דימומים, חום וחוסר יכולת לאכול.
במחלת קרוהן, אצל אנשים שונים, הדלקת פוגעת בחלקים שונים של התעלה העיכולית. האזורים הנפוצים הינם החלק האחרון של המעי הדק (המעי העקום ileum) והמעי הגס. הדלקת יכולה להיות מוגבלת לדופן המעי, דבר אשר יכול לגרום להיצרות עקב הדלקת ו/או הצלקות (fibrostenosis) או ליצירת מעבר דרך דופן המעי (נצור, fistula).
היצרות של המעיים עשויה גם להוביל לחסימת מעיים. נצורים, הצרויות וחסימות מעיים הינן סימפטומים של מחלת קרוהן אשר אינן אופייניים לקוליסטיס כיבית.
לא ידוע מה בדיוק גורם למחלות מעי דלקתיות. בעבר חשבו שהגורמים הינם תזונה ומתח נפשי, אך כיום טוענים שגורמים אלו מחמירים את מצב המחלה אך לא גורמים למחלה. גורם אפשרי הינו תפקוד לקוי של המערכת החיסונית, אשר תוקפת גם את התאים של התעלה העיכולית, כשהיא מנסה להלחם בנגיף או חיידק.
עושה רושם שגם תורשה משפיעה על מחלות מעי דלקתיות, כיוון שמחלה זו נפוצה יותר בקרב אנשים אשר בני משפחתם חולים במחלה. למרות זאת, לרב החולים במחלה, אין היסטוריה משפחתית של המחלה.
גורמי הסיכון של מחלות מעי דלקתיות:
* גיל – רב החולים במחלות מעי דלקתיות מאובחנים לפני גיל 30. עם זאת, אצל אנשים מסויימים המחלה מתפרצת רק בשנות ה 50 וה 60 לחייהם.
* גזע או מוצא אתני – רמת הסיכון הינה הגבוהה ביותר בקרב אנשים לבנים, במיוחד אצל יהודים אשכנזיים.
* היסטוריה משפחתית – רמת הסיכון גדלה כשיש בן משפחה קרוב, כגון הורים, אחים או ילדים שחולים במחלה.
* עישון סיגריות – עישון סיגריות נחשב כגורם סיכון מהותי במחלת הקרוהן. בקוליטיס כיבית, לעומת זאת, עישון סיגריות מספק הגנה מסויימת, אך הגנה זו הינה שולית ביחס לכל הנזקים הבריאותיים שעישון גורם להם ולכן מומלץ להפסיק לעשן.
* שימוש באיזוטרטינואין (Isotretinoin) [תרופה לטיפול באקנה שנמכרת בישראל תחת השמות המסחריים רואקוטן וקוראטן] – ישנם מחקרים מסויימים שמעידים על כך ששימוש בתרופה זו מהווה גורם סיכון למחלות מעי דלקתיות, אך לא הוכח קשר ברור.
* תרופות ממשפחת מדכאי דלקת שאינן סטרואידים – שימוש בתרופות כגון איבופרופן (Ibuprofen, מוכרת בשמות המסחריים נורופן, אדוויל, אדקס ועוד),
(naproxen sodium (Aleve, Anaprox), diclofenac sodium (Voltaren, Solaraze ועוד, עשוי להגדיל את הסיכון לחלות במחלות מעי דלקתיות ולהחריף את המחלה באלו שכבר חולים בה.
* מקום מגוריך – מגורים במקום עירוני או במדינה מתועשת מגבירים את הסיכון לחלות במחלות מעי דלקתיות, לכן חושדים בגורמים סביבתיים כגון תזונה עשירה בשומן או מזונות מעובדים. גם מגורים באקלים צפוני מגבירים את הסיכון.
סיבוכים אפשריים של מחלות מעי דלקתיות:
סיבוכים אפשריים של מחלת קרוהן:
* דלקת, הצלקות והיצרות של המעיים.
* חסימת מעיים – מחלת זו משפיעה על העובי של דופן המעי. לאורך זמן, חלקים של דופן המעי מתעבים, דבר הגורם להצרות של המעיים אשר חוסמת את המעבר התקין של תכולת המעיים. לעיתים יש צורך להסיר בניתוח את החלק הזה של המעיים.
* כיבים – דלקת כרונית עשויה לגרום לכיבים בתעלה העיכולית כולל בפה, בפי הטבעת ובאזור איברי המין.
* נצורים (פיסטולה) – הכיבים לעיתים עוברים דרך דופן המעי ויוצרים נצורים, שהינם מעברים חריגים בין חלקי גוף שונים. הנצורים עשויים להתפתח בין המעיים והעור ובין המעיים לאיברים אחרים כגון שלפוחית השתן או הנרתיק. הנצורים הנפוצים ביותר הינם סביב אזור פי הטבעת. כשמתפתחים נצורים באזור הבטן, לעיתים נוצר מעקף, כך שהמזון אינו עובר דרך האזורים שנחוצים לספיגת הרכיבים התזונתיים. לעיתים נוצרים בנצורים פצעים מוגלתיים, אשר גורמים לסכנת חיים במידה והם לא מטופלים בזמן.
* פיסורה (סדק נימי) בפי הטבעת – זהו קרע קטן ברקמה הפנימית של פי הטבעת או בעור סביב פי הטבעת בו עשויים להיווצר זיהומים. הקרע גורם לכאבים בעת עשיית צרכים ועשוי לגרום לנצורים באזור זה.
* תת תזונה – שלשולים, עוויתות וכאבי בטן מקשים על האכילה. כמו כן, יש קושי למעיים לספוג את הרכיבים התזונתיים הנדרשים. אנמיה נפוצה בקרב החולים, כיוון שהמחלה גורמת לרמות נמוכות של ברזל ו B12.
* סרטן במעי הגס – מחלת קרוהן באזור המעי הגס מגדילה את הסיכון לחלות בסרטן במעי הגס.
* בעיות רפואיות אחרות – מחלת קרוהן עשויה לגרום לבעיות רפואיות אחרות כגון דלקת בעיניים, בעור ובמפרקים; אנמיה; אוסטיאופורוזיס; דלקת בכבד או צינורות המרה; בקרב ילדים עיכוב בגדילה והתפתחות מינית מאוחרת.
* תרופות – תרופות מסויימות שמשתמשים בהם במחלת הקרוהן אשר חוסמות פעולות מסוימות של המערכת החיסונית, קשורות לסיכון קטן לסרטן כגון לימפומה וסרטן העור. הן גם מגבירות את הסיכון לזיהומים. קורטיקוסטרואידים קשורים לסיכון לאוסטיאופורוזיס, שברים בעצמות, קטרקט, גלאוקומה, סוכרת ולחץ דם גבוה.
סיבוכים אפשריים של קוליטיס כיבית:
* דימום חמור.
* חור במעי הגס.
* התייבשות חמורה.
* מחלת כבד (נדיר).
* אוסטיאופורוזיס.
* דלקת בעור, במפרקים ובעיניים.
* פצעים בפה.
* סרטן במעי הגס.
* toxic megacolon – מעי גס שתופח במהירות.
* קרישי דם.
הטיפול במחלות מעי דלקתיות נועד להקטין את הדלקת ועל ידי כך ליצור הקלה בסימפטומים, הפוגה במחלה ולהקטין את הסיכון לסיבוכים. לא ניתן לרפא מחלות מעי דלקתיות. הטיפול ברפואה הקונבנציונלית כולל טיפול תרופתי או ניתוח ושינויים בסגנון החיים.
שינויים בסגנון החיים עשויים להקל על הסימפטומים ולהאריך את ההפוגה בין ההתפרצויות של המחלה.
השינויים המומלצים הינם:
תזונה
אין הוכחות חותכות שתזונה מסויימת גורמת למחלות מעי דלקתיות, אך מזונות ומשקאות מסויימים מחמירים את הסימפטומים, במיוחד בעת ההתפרצויות של המחלה.
ממליצים לחולים לנהל יומן המתעד את המזונות השונים והשפעתם על הסימפטומים של המחלה. אם מגלים מזונות מסויימים שמחמירים את הסימפטומים, מומלץ להמנע מהם.
ברפואה הקונבנציונלית ממליצים:
* להגביל את הצריכה של מוצרי חלב – חולים רבים חווים הקלה בסימפטומים של שלשול, כאבי בטן וגזים כשהם מגבילים את הצריכה או מפסיקים לצרוך מוצרי חלב.
חלק מהחולים הינם רגישים ללקטוז.
* לאכול מוצרים דלי שומן – חולים במחלת קרוהן במעי הדק לעיתים מתקשים לעכל או לספוג שומן ואי לכך שומן עובר דרך המעיים ומחמיר את השלשולים. במקרה זה מומלץ להמנע מחמאה, מרגרינה, שמנת ואוכל מטוגן.
* סיבים תזונתיים – צריכת מוצרים שהינם עשירים בסיבים תזונתיים, כגון פירות וירקות חיים ודגנים מלאים, עשויה להחמיר את הסימפטומים של המחלה, בעיקר אם יש היצרות במעיים (במקרה של היצרות מעיים מומלצת תזונה בה מגבילים את צריכת הסיבים התזונתיים).
לחולים שצריכת פירות וירקות חיים מחמירה את הסימפטומים של המחלה מומלץ לאדות, לאפות או לבשל אותם.
מזונות שעשויים להיות בעייתיים הינם מזונות ממשפחת המצליבים כגון כרוב, ברוקולי וכרובית; אגוזים, זרעים, תירס ופופקורן.
* להמנע מצריכת מזונות חריפים, אלכוהול וקפאין אשר עשויים להחמיר את הסימפטומים.
* אכילת ארוחות קטנות – יתכן ואכילת 5-6 ארוחות קטנות במקום 2-3 ארוחות גדולות, תגרום לתחושה טובה יותר.
* שתייה מרובה של נוזלים – מומלץ לשתות הרבה נוזלים אך להמנע מאלכוהול ומשקאות שיש בהם קפאין אשר נוטים להחמיר שלשולים ומשקאות מוגזים אשר גורמים לגזים.
* מולטי-וויטמינים – כיוון שמחלת קרוהן מקשה על היכולת לספוג רכיבים תזונתיים וכיוון שיתכן והתזונה שלך מוגבלת, לעיתים מומלץ לצרוך מולטי-וויטמינים ותוספי מזון של מינרלים שונים. מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל לפני צריכה של תוספי מזון.
* צריכת אלוורה, שורש כורכום, מזונות שעשירים בחיידקים פרוביוטיים ומזונות שעשירים בתרכובות פריביוטיות (תרכובות אלו נמצאים בצמחים כגון ארטישוק ומועילות לחיידקים הטובים במעיים) – יש ראיות מסויימות לכך שזה עוזר לטיפול במחלות מעי דלקתיות, אך נדרש מחקר נוסף.
* להתייעץ עם תזונאי/ת – במקרה של ירידה במשקל או אם התזונה מאוד מוגבלת, מומלץ להתייעץ עם תזונאי/ת.
עישון
עישון מגביר את הסיכון לחלות במחלת קרוהן וכשחולים במחלת קרוהן העישון מחמיר את המצב. בקרב מעשנים החולים במחלת קרוהן יש סיכוי גדול יותר להתפרצות המחלה, צורך בתרופות וניתוחים חוזרים.
עישון עשוי לעזור במניעת קוליטיס כיבית. עם זאת, הפגיעה הכללית בבריאות עקב העישון, גדולה יותר מהתועלת. הפסקת עישון תורמת לבריאות הכללית של התעלה העיכולית ותורמת ליתרונות בריאותיים נוספים.
מתח נפשי
למרות שמתח נפשי אינו גורם למחלות מעי דלקתיות, מתח נפשי עשוי לגרום להתפרצויות של המחלה והחמרה בסימפטומים.
כדי להקטין את רמת המתח הנפשי ממליצים ברפואה הקונבנציונלית על:
* פעילות גופנית – אפילו פעילות גופנית מתונה, תורמת להפחתת מתח נפשי, הקלה במקרה של דכאון ותפקוד נורמלי של המעיים.
*ביופידבק – מכונת הביופידבק מאמנת אותך בהרפייה של השרירים והורדה של קצב הלב, במטרה לעזור לך להכנס למצב של רגיעה בו ניתן להתמודד טוב יותר עם מתחים.
* תרגול סדיר של הרפיה, תרגילי נשימה, יוגה ומדיטציה – תרגול זה תורם להתמודדות טובה יותר עם מתח נפשי והפחתת מתח נפשי.
מחלות מעי דלקתיות בראייה היוגית:
בראייה היוגית, מחלות מעי דלקתיות קשורות לחוסר איזון באש או בכוח של מערכת העיכול, שנקראים בסנסקריט (הודית עתיקה) אגני (Agni).
ברמה המנטלית, מקשרים מחלות אלו לחוסר איזון בצ'אקרת הבסיס (צ'אקרה = גלגל בסנסקרית, מושג זה מייצג מרכזי אנרגיה בגוף האדם), חוסר איזון ביצר ההשרדות, שעשוי לבוא לידי ביטוי כחוסר כיוון מוגדר בחיים ותחושות של חוסר תקווה וחוסר ישע.
מטרת הטיפול היוגי במחלות מעי דלקתיות הינו לחזק את האש והתפקוד של מערכת העיכול, להביא לאיזון כללי (פיזי, אנרגטי, רגשי, מנטלי ורוחני) ולהפחית מתח נפשי.
בכדי לטפל במחלות מעי דלקתיות מומלץ לשלב את הכלים הבאים בחיי היום יום:
תזונה טבעונית המבוססת על מזונות מלאים ולא מעובדים מן הצומח:
מחקרים רבים מעידים על כך שככל שהתזונה כוללת יותר מזונות מן החי, הסיכון לחלות במחלות מעי דלקתיות גדל וככל שהתזונה כוללת יותר מזונות מן הצומח, הסיכון לחלות במחלות מעי דלקתיות יורד. סקירת המחקרים הללו והסבר לכך בסרטונים הבאים:
מעבר לכך שתזונה טבעונית מקטינה את הסיכון לחלות במחלות מעי דלקתיות, היא גם תורמת להפוגה במחלות אלו.
במחקר שמוצג בוידאו הבא, נמצא כי תזונה שעיקרה טבעונית בקרב חולי קרוהן, הביאה להפוגה במחלה של 100% בשנה הראשונה ו 92% בשנה השניה (זאת לעומת הפוגה של 67% בשנה הראשונה ו 25% בשנה השניה, בקרב אוכלי כל). תוצאות אלו טובות יותר מהתוצאות של כל התרופות שניתנות לטיפול במחלה זו, ללא כל תופעות לוואי (הטיפול התרופתי, לעומת זאת, מלווה בתופעות לוואי).
במחקר אחר נמצא כי בקרב משתתפי המחקר אשר אכלו הכי הרבה סיבים תזונתיים מן הצומח (בעיקר מפירות), הסיכון לחלות במחלת קרוהן קטן ב 40% ביחס לשאר המשתתפים (זאת למרות שכמות הסיבים התזונתיים שהם צרכו, לא הגיעה אפילו למינימום הצריכה היומית המומלצת של סיבים תזונתיים).
ההסבר לכך הינו שסיבים תזונתיים מן הצומח תורמים ליכולת ההגנה של דופן המעיים מפני חדירה של חיידקים מזיקים אל תוך תאי המעיים. צריכה מוגברת של חלבון ושומן מהחי מקטינה את כמות החיידקים הטובים במעיים, מאפשרת שגשוג של חיידקים מזיקים שיכולים לחדור אל תוך תאי המעיים ופוגעת ביכולת ההגנה של דופן המעיים מפני חדירה של חיידקים אלו.
לעיתים רבות חולים במחלות מעי דלקתיות נמנעים מצריכת מזונות שעשירים בסיבים תזונתיים. מחקר של קבוצה מאנגליה שבוצע על ידי Linda Wedlak ושותפיה ופורסם במרץ 2014 בכתב העת המדעי Inflamatory Bowel Disease סקר 12 מחקרים מבוקרים ואקראיים במחלת קרוהן ו-10 מחקרים במחלת הקוליטיס במצבים שונים של המחלות. במחקרים שנסקרו השוו בין דיאטות עשירות בסיבים לבין דיאטות דלות בסיבים או בין מתן תוספי סיבים לעומת מתן פלסבו.
מסקנת המחקר הייתה כי מלבד במקרים בהם ישנה חסימה ידועה, אין עדויות לכך שצריכת סיבים צריכה להיות מוגבלת בחולים עם מחלות מעי דלקתיות [פסקה זו צוטטה מתוך מאמר זה].
העובדה שבמדינות מתועשות מחלות מעי דלקתיות נפוצות יותר ממדינות אחרות, גרמה לבדיקה של השפעת צריכת מזון מעובד על דופן המעיים. גילו כי מזון מעובד מכיל חומרים מתחלבים, אשר פוגעים ביכולת ההגנה של דופן המעיים מפני החדירה של חיידקים מזיקים לתאי המעיים. כך גם גלוטן, סוכרים מלאכותיים ומסמיכי מזון (ראה/י מאמר בקישור). כך גם נוזל לניקוי כלים.
מומלצת תזונה שהינה נמוכה בחלבון ושומן מן החי, עשירה בסיבים תזונתיים מן הצומח, ללא מזון מעובד. תזונה טבעונית מגוונת המבוססת על מזונות מלאים ולא מעובדים מן הצומח, הינה אופטימלית. בנוסף, ניתן לבדוק את ההשפעה של תזונה נטולת גלוטן. כמו כן, מומלץ לשטוף היטב את הכלים לאחר השימוש בסבון כלים.
פירוט המחקרים והממצאים לעיל בסרטון הבא:
מומלץ גם לשלב בתזונה את המזונות הבאים ולבדוק את השפעתם עליך:
* תבלינים אנטי דלקתיים כגון שורש כורכום טרי (ניתן לרכוש בעונה בחנויות טבע), שורש ג'ינג'ר טרי, רוזמרין טרי וציפורן. מומלץ לצרוך מזונות אלו בצורתם הטבעית ולא בכמוסות שונות (ראה/י וידאו בקישור).
* אלוורה – מומלץ לצרוך אלוורה בצורתו הטבעית, רק את הליבה השקופה, ללא הקליפה הירוקה. מורידים עלה אלוורה, בעזרת סכין מורידים את הקליפה הירוקה העליונה, מוציאים בעזרת הסכין את הליבה השקופה ואוכלים אותה. ניתן לרכוש צמחי אלוורה במשתלות ולגדל אותו בבית.
* ירקות שעברו תסיסה הומולקטית – ירקות אלו הינם עשירים בחיידקים פרוביוטיים שהינם מועילים לתהליך העיכול ומשפרים את תפקוד המערכת החיסונית.
* מיצים סחוטים טרי של ירקות ופירות – ראינו לעיל כי ברפואה המערבית ממליצים לשתות נוזלים רבים ולקחת מולטי וויטמינים. שתיית מיצים משלבת באופן טבעי את שתי ההמלצות הללו. מיצים הינם קלים לעיכול (כיוון שאין בהם סיבים תזונתיים) ועשירים מאוד ברכיבים תזונתיים (מולטי ויטמין טבעי) ולכן ניתן להעשיר איתם את התזונה גם בתקופות בהן המחלה פעילה ויש קושי בעיכול מזון וספיגת רכיבים תזונתיים.
* פירות וירקות שהינם עשירים בנוגדי חמצון – פירות וירקות שהינם עשירים בנוגדי חמצון נחשבים גם למזונות אנטי דלקתיים (ראה/י וידאו בקישור).
* דובדבנים (ראה/י וידאו בקישור).
* אגוזים (ראה/י וידאו בקישור).
* מגוון של פירות וירקות (ראה/י וידאו בקישור).
* ויטמין די (ראה/י וידאו בקישור)
כשאת/ה אוכל/ת קטניות ודגנים מלאים, מומלץ להשרות אותם במים כמה שעות לפני האכילה ואף להנביט אותם. כשאת/ה אוכל/ת אגוזים, מומלץ להשרות אותם במים כמה שעות לפני האכילה. ההשרייה במים וההנבטה מקלים על העיכול של קטניות, דגנים מלאים ואגוזים והופכים את הרכיבים התזונתיים לזמינים יותר וקלים יותר לספיגה (ראה/י מאמר נבטים והנבטה).
מומלץ להמנע ממזונות שיוצרים דלקת בגוף כגון סוכר (לתחליפים ראה/י מאמר קינוחי רואו פוד טבעוניים), שומנים רוויים, שומני טראנס, קמח לבן, אורז לבן, אלכוהול, צריכה יתרה של חומצות שומן אומגה6 (ללא האיזון של אומגה3) וכד'.
כדי לשפר את תפקוד מערכת העיכול, מומלץ לשבת בתנוחת הברק Vajrasana במשך 10 דק' לאחר כל ארוחה. כמו כן, מומלץ לאכול ארוחות קטנות, ללעוס היטב את המזון ולא לשתות בשעה לפני ואחרי הארוחה.
ביישום ההמלצות התזונתיות לעיל, מומלץ להקשיב לגופך ולבדוק מה מדוייק ונכון עבורך.
מומלץ להגביר את המודעות למתח נפשי ולשפר את ההתמודדות עימו (ראה/י מאמר בקישור), כיוון שמתח נפשי מעורר וגורם להחמרה בסימפטומים של מחלות מעי דלקתיות.
קבלה:
גישה של קבלה יכולה לעזור רבות בהתמודדות עם הסמפטומים של המחלה ולהקל על הסמפטומים הללו.
נדגים זאת דרך ההתמודדות עם כאב, שהינו אחד מהסמפטומים של המחלה:
התגובה האינסטיקטיבית שלנו לכאב הינה התנגדות והתנגדות זו גורמת לכאב פיזי מוגבר ולסבל נפשי מיותר.
ההתנגדות ברמה הפיזית באה לידי ביטוי בכיווץ השרירים. התכווצות זו, מונעת זרימת דם טובה, מונעת מהכאב להשתחרר ויוצרת כאב נוסף שנגרם מכיווץ ונוקשות השרירים.
ההתנגדות ברמה הנפשית, מהווה בריחה מהמפגש עם הכאב הפיזי ובאה לידי ביטוי בחוסר קבלה בסיסי של המצב הקיים, התעסקות מנטלית בלתי פוסקת בכאב, יצירת סיפורים מנטליים ודרמות סביב הכאב, תחושה של קורבנות ומסכנות, כעס, תסכול, הוצאת הרגשות הללו על הסביבה וכד'.
ברור שכל אדם מעדיף לחיות ללא כאב. ברור שכל אדם שחווה כאב יעשה כל מה שניתן בכדי להקל על הכאב. אך יש הבדל גדול בחוויה הפנימית, כאשר יש קבלה מוחלטת של המצב הקיים/מחלה/כאב ופשוט נוקטים בצעדים האפשריים כדי להביא לשינוי/הקלה לבין התנגדות פנימית למצב הקיים/מחלה/כאב. קבלה מביאה לשלווה.
רב האנשים חווים הקלה בכאב, כאשר מורידים את קצב הלב בעזרת טכניקות הרגעה כגון נשימות עמוקות, הרפיה פיזית, מדיטציה ודמיון מודרך. באופן כללי, גישה של קבלה מביאה להפחתת המתח הנפשי, רגיעה, הפעלת מערכת העצבים הפרה סימפטטית ועקב כך הקלה בסמפטומים של המחלה.
לעומת זאת, כשאנו בהתנגדות, מעבר לסבל הנפשי המיותר, אנו מפעילים את מערכת העצבים הסימפטטית, של לחימה או בריחה, דבר אשר מגביר את המתח הנפשי ומחמיר את הסמפטומים של המחלה.
הגברת המודעות הרגשית ושיפור ההתמודדות עם רגשות כגון יאוש, חוסר ישע ורגשות שונים שעולים בך עקב המחלה:
רגשות כגון חוסר תקווה וחוסר ישע עשויים לאפיין מחלות מעי דלקתיות. התנגדות למחלה ולכאב עשויים לגרום לרגשות כגון תסכול, כעס, יאוש וכד'. מודעות לרגשות אלו ונכונות לפגוש, להכיל ולהרגיש אותם ישירות בגוף, מביאה להפחתת מתח נפשי, איזון רגשי, שלווה ומהווה פתח לריפוי נפשי, שינוי והתפתחות אישית (ראה/י מאמר עולם הרגש).
מומלץ לתרגל הרפיה יוגית להפחתת מתח נפשי, להקלה במקרה של כאב, כמנוחה במהלך היום במקרה של עייפות (10 דק' הרפיה שקולות לשעת שינה) ובסוף תרגול יוגה.
מומלץ לתרגל נשימה יוגית להפחתת מתח נפשי, להקלה במקרה של כאב (ניתן לשכב על הגב, להניח את הידיים על אזור הבטן ולהתמקד בנשימה ובתזוזה של הבטן כתוצאה מהנשימה) ו/או כהרגל נשימה בריא יותר לאורך כל היום שעוזר גם להתגבר על עייפות (נשימה זו מספקת יותר חמצן למוח).
מומלץ לתרגל מדיטציה להפחתת מתח נפשי, להקלה במקרה של כאב, מנוחה במהלך היום במקרה של עייפות, כתרגול יום יומי/שבועי בכדי ללמוד לשחרר מחשבות שליליות והתנגדויות, להיות נוכחים כאן ועכשיו, לפגוש את הרגע הזה במלואו, לקבל את המצב הקיים, להיות מודעים לגורמים המנטליים/רגשיים שמחריפים את הסימפטומים של המחלה, להתחבר לעצמך ולייעודך וכתרגול במהלך חיי היום יום (ראה/י מאמרים שילוב הגישה המדיטטיבית בחיי היום יום , מודעות כדרך חיים וחיים כאן ועכשיו)
תרגול יוגה סדיר:
מטרת תרגול היוגה שמוצג להלן הינה לחזק את האש של מערכת העיכול, להפחית מתח נפשי ולהביא לאיזון כללי (פיזי, אנרגטי, רגשי, מנטלי ורוחני).
ניתן לבצע את התרגילים להלן כתרגול ממושך (לכל היותר שעה-שעה וחצי, בהתאם ליכולות שלך) מספר פעמים בשבוע או לבחור מספר תנוחות/תרגילים שאת/ה מרגיש/ה שטובים עבורך ולתרגל אותם ברמה יום-יומית.
התרגילים מוצגים בסדר שמומלץ לבצע אותן. כשבוחרים לתרגל חלק מהתרגילים ברשימה, עדיין מומלץ לתרגל את התרגילים שבחרת בסדר הזה. מומלץ שהתרגול שלך יכלול לפחות את התרגילים 1; 2; 4 או 16; 5 או 6 או 7; 10; 11; 12; 14 או 15 או 18; 17; 19; 20 או 21 או 22 או 23; 24 או 25.
חשוב מאד להמנע מתנוחות אשר גורמות לך לכאב. יש להבדיל בין כאב של שריר חלש אשר מחזקים אותו (כאב זה הינו בלתי נמנע והוא אמור להיות מורגש פחות ופחות בכל פעם שתתרגל/י את התנוחה) לבין כאב חד בבטן או כל מקום אחר בגוף (במקרה זה יש להמנע מתרגול התנוחה עד שתתייעצ/י עם מורה/ת יוגה מוסמכ/ת).
חשוב גם לשים לב לסמפטומים האחרים שאת חווה עקב המחלה ולוודא שאין החרפה בסמפטומים הללו עקב התרגול. במידה ויש החרפה בסימפטומים, התייעצ/י עם מורה/ת יוגה מוסמכ/ת.
חשוב מאוד לתרגל בהקשבה לגוף ובהתאם ליכולת שלך. תרגלי רק תנוחות שמתאימות ליכולת הגוף שלך. הכנס/י לתנוחות רק עד הגבול שבו הגוף עדיין נינוח. אורך השהות בכל תנוחה יהיה רק כל עוד נוח לך בתנוחה. אורך כל תרגול היוגה בהתאם ליכולתך.
מומלץ לקרוא את ההמלצות למשתתפים בשיעורי היוגה לפני הפעם הראשונה שאת/ה מתרגל/ת את התנוחות.
לתרגילים שמפורטים להלן יש תמונה, הסבר מפורט איך לבצע את התרגיל, מתי לא מומלץ לבצע את התרגיל, פירוט של יתרונות התרגיל ודרגת הקושי. לחצ/י על הקישורים בכדי לראות פרטים אלו.
תוכנית אימונים מומלצת – יוגה לטיפול במחלות מעי דלקתיות:
1. התכווננות: להתחיל את תרגול היוגה בעמידה נכונה (ראי יציבה נכונה), רגליים ברוחב הכתפיים, כפות הרגליים מקבילות, גב זקוף, למתוח כתפיים לאחור ולמטה, בית חזה מורם, ראש זקוף, בטן משוחררת, עיניים עצומות ונשימה יוגית. עם הנשימה פנימה למלא את הגוף בתשומת הלב, בנשיפה החוצה להרפות את הגוף. כמו שאת מרפה את הגוף, להרפות ולשחרר כל מחשבה ולהחזיר את תשומת הלב לאורך כל תרגול היוגה אל הגוף, הנשימה, ההרפיה של הגוף והתחושה בגוף בכל תנוחה ותנוחה.
2. תרגילי חימום
9. תנוחת הגשר/הגלגל Chakrasana
10. פשימוטאנאסנה Pachimottanasana ו/או Tadagi Mudra
12. לבחור כל שבוע רצף תרגילים אחר מבין הרצפים 12א, 12ב, 12ג, 12ד (בתוך כל רצף, לבצע את כל התרגילים בסדר שמוצג):
12.א:
12.א.1. סיבוב אבני הריחיים Chakki Chalanasana
12.א.2. הרמת רגליים Utthanpadasana
12.א.3. תנוחת שחרור הרוח Pavana Muktasana
12.ב:
12.ב.1. חתירה בסירה Nauka Sanchalanasana
12.ב.2. תנועת סבוב רגליים Chakra Padasana
12.ב.3. Shava Udarakarshanasana
12.ג:
12.ג.1. תנוחת הסירה Naukasana
12.ג.2. Nabhiasana
12.ג.3. Supta Pawanmuktasana
12.ג.4. תנוחת הכדור/גלגול ונדנוד Jhulana Lurhakanasana
12.ג.5. תנוחת שחרור הרוח Pavana Muktasana
12.ד:
12.ד.1. תנועת רכיבה על אופניים Pada Sanchalanasana
12.ד.2. תנוחת מתיחת הבטן בשכיבה Supta Udarakarshanasana
12.ד.3. Shava Udarakarshanasana
אם הרצפים לעיל קשים לך מידי או את/ה סובל מכאבי ובעיות גב, ניתן לתרגל במקום הרצפים לעיל את הרצף 12ה להלן:
12.ה:
12.ה.1. כפיפות בטן
12.ה.2. תנוחת מתיחת הבטן בשכיבה Supta Udarakarshanasana (לבצע את הגרסה העדינה)
12.ה.3. Shava Udarakarshanasana
13. תנוחת הדג Matsyasana או תנוחת הברק הישן Supta Vajrasana ו/או תנוחת הגיבור השוכב Supta Virasana
16. תנוחת הזווית המקובעת בשכיבה Supta Baddhakonasana
17. מולה בנדה Mula Bandha ו/או Ashwini Mudra
18. עמידת ראש Sirshasana ו/או תנוחת הקידה Pranamasana
19. תנוחת הברק Vajrasana ו/או תנוחת הלוטוס Padmasana
20. תרגיל נשימה לטיהור הרשת האנרגתית Nadi Shodhana Pranayama באחת מהתנוחות שמוצגות בסעיף 19.
21. נשימת אוג'אי (הנשימה הרוחנית) Ujjayi Pranayama באחת מהתנוחות שמוצגות בסעיף 19.
22. נשימת הדבורה Bhramari Pranayama באחת מהתנוחות שמוצגות בסעיף 19.
23. נשימת הלחישה Seetkari Pranayama באחת מהתנוחות שמוצגות בסעיף 19.
24. הרפיה יוגית בתנוחת הגופה Shavasana
25. מדיטצית התבוננות
המידע במאמר זה ניתן כהשלמה לשיעורי היוגה ואינו מהווה תחליף ללימוד התנוחות ישירות ממורה יוגה מוסמך. אין הנהלת האתר אחראית לתוצאות התרגול על סמך מידע זה.
התקשר/י עכשיו או לחצ/י צור קשר להרשמה לשיעור התנסות מוזל של יוגה קלאסית , יוגה לנשים בהריון או מדיטציה ומודעות. כמו כן ניתן לתאם שיעור פרטי של יוגה ומדיטציה או מפגש אישי של מודעות וריפוי רגשי. השיעורים מתקיימים בחיפה ובקריות.
רוצה לתרגל יוגה בבית? הזמנ/י בניית תוכנית אימונים אישית של יוגה, בהתאם ליכולות, לצרכים ולמטרות שלך, כדי להבטיח שתפיק/י את המקסימום מתרגול יוגה בבית.
שירות זה מתאים גם לאנשים אשר גרים מחוץ לאזור חיפה והקריות.
חלק מהמידע במאמר זה מתבסס על הספר:
* מאמר בנושא מחלות מעי דלקתיות באתר mayoclinic (הגדרה, סמפטומים, גורמי סיכון, סיבוכים אפשריים והמלצות לטיפול בהתאם לרפואה קונבנציונלית).
* "Yogic Management of Common Diseases" שנכתב ע"י Dr Swami Karmananda (גורמים והמלצות לטיפול בהתאם לראייה היוגית, תרגילי יוגה מומלצים).
* "Yoga for the Digestive System" שנכתב על ידי Dr Swami Shankardevananda (גורמים והמלצות לטיפול בהתאם לראייה היוגית, תרגילי יוגה מומלצים).
* "Yoga – The Path To Holistic Health" שנכתב ע"י B.K.S. Iyengar.
צור קשר
052-3470949