תקציר: המאמר הבא מגדיר מה זו אסטמה ומפרט מהם הסמפטומים, הטריגרים וגורמי הסיכון של המחלה; המלצות הטיפול ברפואה המערבית וכלים מעולם היוגה והמדיטציה שעוזרים לטיפול באסטמה.
אסטמה זה מצב רפואי בו דרכי הנשימה מצרים, מתנפחים ומייצרים ריר עודף. מצב זה גורם לקשיי נשימה, שיעול, צפצופים בנשימה וקוצר נשימה.
המידה בה מצב רפואי זה משפיע על החיים שונה מאדם לאדם ונעה ממטרד קל ועד לבעיה רצינית שמפריעה לפעילויות יום יומיות והתקפי אסטמה שיכולים לגרום למוות.
על פי הרפואה המערבית אין ריפוי לאסטמה אך ניתן לשלוט בסמפטומים של המחלה.
הסמפטומים של אסטמה הינם שונים מאדם לאדם בעוצמה ובתכיפות שלהם. הספמטומים כוללים:
* קוצר נשימה.
* לחץ או כאב בחזה.
* בעיות שינה שנגרמות עקב קוצר נשימה, שיעול או צפצופים בנשימה.
* צליל של צפצוף או שריקה בעת הנשיפה.
* התקפי שיעול וצפצוף בנשימה שמוחמרים עקב וירוסים בדרכי הנשימה כגון התקררות ושפעת.
סימנים לכך שיש החמרה באסטמה:
* הספמטומים שתוארו לעיל הינם תכופים יותר וחמורים יותר.
* קושי בנשימה שמחמיר (שניתן לאמוד אותו על ידי מכשיר מיוחד אשר בודק את תפקוד הריאות peak flow meter).
* שימוש תכוף יותר במשאף לאסטמה.
ישנם טריגרים מסויימים אשר יכולים לגרום להתקפת אסטמה. טריגרים אלו הינם שונים מאדם לאדם וכוללים:
* אלרגנים כגון אבקת פרחים; קשקשי עור, פרווה ונוצות של חיות; עובש, ג'וקים, קרדית אבק הבית (dust mites) וכד'
* חומרים שגורמים גירוי כגון אדים כימקליים, גזים או אבק ויכולים להמצא במקומות עבודה מסויימים.
* תגובה אלרגית למזון כגון בוטנים ופירות ים.
* זיהומים בדרכי הנשימה כגון התקררות.
* פעילות גופנית – במיוחד כשהאוויר בחוץ הינו קר ויבש.
* אוויר קר.
* מזהמי אוויר כגון עשן.
* תרופות מסויימות כגון חוסמי ביתא, אספירין, איבופרופן, נאפרוקסן.
* מתח נפשי ורגשות עזים.
* סולפיט (מלח חומצה גפרתית) וחומרים משמרים אשר נמצאים בחלק מהמשקאות והמזון המעובדים.
* רפלוקס קיבתי ושטי (GERD).
* המחזור החודשי.
גורמי סיכון לאסטמה:
לא ברור למה אנשים מסויימים חולים באסטמה ואנשים אחרים לא. מניחים שזה שילוב של גורמים סביבתיים וגנטיים.
גורמי סיכון אשר מגבירים את הסיכוי לחלות באסטמה הינם:
* הורים או אחים אשר חולים באסטמה.
* אם סובלים ממצבים אלרגיים נוספים כגון אטופיק דרמטיטיס (נקראת גם אסטמה של העור), קדחת השחת וכד'
* משקל עודף.
* עישון.
* עישון פאסיבי.
* אימא אשר עישנה במהלך ההריון.
* משקל לידה נמוך.
* חשיפה למזהמים כגון אדים של צינור פליטה.
* חשיפה במקום העבודה לחומרים שגורמים גירוי כגון כימיקלים שמשתמשים בהם בחקלאות, במספרות ובתהליכי ייצור.
המלצות הרפואה המערבית לטיפול באסטמה:
* טיפול תרופתי ארוך טווח לשליטה בסמפטומים של המחלה, הקלה במקרים של התקפי אסטמה ומניעת התקפים עתידיים.
* זיהוי והמנעות מהטריגרים הספצפיים לאסטמה שלך. לדוגמא: שימוש במיזוג אוויר (אשר מקטין את החשיפה לאבקת הפרחים, לחות, קרדית אבק הבית וכד'), שימוש במצעים חסיני אבק, המנעות משטיחים בבית, שימוש בוילונות כביסים, שימוש במסיר לחות (dehumidifier), מניעת עובש, ניקוי הבית לעיתים קרובות, כיסוי הפה והאף בעת מזג אוויר קר וכד'
* שמירה על אורח חיים בריא: פעילות גופנית סדירה (פעילות כזו מחזקת את הריאות והלב, דבר אשר מקל על הסמפטומים של אסטמה), שמירה על משקל תקין, תזונה שכוללת פירות וירקות רבים (זה משפר את תפקוד הריאות ומקל על הסמפטומים של אסטמה), טיפול בצרבת ורפלוקס קיבתי ושטי (GERD).
* רפואה אלטרנטיבית כגון תרגילי יוגה, תרגילי נשימה, הרפיה, דיקור סיני, תרופות צמחים ואומגה 3.
מטרות ההמלצות היוגיות לטיפול באסטמה הינם:
* הקטנת עוצמת ותכיפות הסמפטומים של המחלה.
* אספקת סט כלים טבעיים למניעת התקפי אסטמה והקטנת עוצמתם ומשכם.
* הקטנה למינימום של הטיפול התרופתי והתלות בתרופות – זה יעשה באופן הדרגתי בתיאום עם הרופא המטפל, בהתאם לתפקוד הריאות, מידת התרגול והרגשת הבטחון של המטופל ביכולתו למנוע התקפי אסטמה בעזרת הכלים היוגיים, ללא טיפול תרופתי.
* איזון ברמה הפיזית, אנרגטית, רגשית ומנטלית.
* ריפוי הדרגתי של המחלה.
בכדי לטפל באסטמה בהתאם לראייה היוגית מומלץ ליישם את ההמלצות הבאות בחיי היום יום:
* יציבה נכונה – היציבה בקרב חולי אסטמה רבים הינה יציבה בה הכתפיים והראש כפופים לפנים ובית החזה סגור. יציבה זו מגבילה את זרימת האוויר דרך דרכי הנשימה, גורמת לחסימה אנרגטית וחוסר איזון בגוף. ביציבה נכונה בית החזה פתוח והראש זקוף, כל מעברי האוויר פתוחים (אף, גרון, בית חזה) והנשימה זורמת בחופשיות.
* נשימה יוגית – כהרגל נשימה בריא יותר לאורך כל היום. יתרונות הנשימה היוגית עבור חולי אסטמה הינם שבנשימה פנימה דרך האף, האוויר מתחמם לטפמרטורה המתאימה לגוף ומתנקה מאבק ולכלוך; הנשיפה החוצה דרך הפה, מאפשרת הוצאה מקסימלית של אוויר מהריאות; נשימה זו מנצלת את מלוא קיבולת הריאות ותורמת לחילוף גזים מלא בריאות; זוהי נשימה בה במינימום מאמץ, מקבלים מקסימום של חמצן; נשימה זו תורמת ליציבה נכונה, משפרת את תפקוד מערכת העיכול, תורמת לרגיעה ולהעצמת החיות ורמת האנרגיה.
* הגברת המודעות הרגשית והיכולת לזהות, להרגיש, להכיל ולבטא את הרגשות – על פי הרפואה הקונבנציונלית, רגשות עזים מהווים טריגר להתקפי אסטמה.
בראיה היוגית, טריגרים רגשיים לאסטמה עשויים להיות בדידות, כמיהה לחיבה, רגישות יתר, פחד מדחייה, פחד מהתקף אסטמה, הססנות בחיים והדחקת רגשות כגון קנאה, כעס, תרעומת, שנאה וכד'.
כמו כן, האספקט הפסיכולוגי-רגשי מהווה גורם מהותי בהופעת מחלת האסטמה (בדרך כלל מדובר בחווית אובדן או דחייה בגיל צעיר) וגורם מהותי בטיפול במחלת האסטמה.
מודעות לרמה הרגשית תעזור לשחרר את הטריגרים המנטליים, רגשיים ונפשיים שגורמים להתקפי אסטמה. מודעות לרגשות אלו ונכונות לפגוש, להכיל ולהרגיש אותם ישירות בגוף, מביאה לשלווה עמוקה ומהווה פתח לריפוי נפשי עמוק, שינוי והתפתחות אישית, פתיחה של הלב ואמון בחיים אשר נחוצים לריפוי מחלת האסטמה (ראה/י מאמר עולם הרגש).
* הפחתת מתח נפשי – מומלץ להגביר את המודעות למתח נפשי ולשפר את ההתמודדות עימו, כיוון שמתח נפשי נוטה להגביר את הסמפטומים של המחלה.
* הרפיה יוגית – לשחרור מתחים ברמה הפיזית והנפשית; להעצמת החיות ורמת האנרגיה; לתרגול עם הסימנים הראשונים של התקף אסטמה כדי למנוע את הופעת ההתקף והחמרתו; בסוף תרגול יוגה.
* תרגול מדיטציה – לשחרור מתחים ברמה הנפשית; להעצמת החיות ורמת האנרגיה; כתרגול יום יומי/שבועי בכדי ללמוד להיות מודעים למחשבות, רגשות ותחושות מבלי שהם יוציאו אותך משלוותך (גישה זו תעזור מאוד לזהות את הטריגרים שלך להתקפי אסטמה ואת הסימנים הראשונים של ההתקף; למנוע את ההתקף או להקל על הסמפטומים בעת ההתקף ולקצר את משך ההתקף) וכתרגול במהלך חיי היום יום (ראה/י מאמרים שילוב הגישה המדיטטיבית בחיי היום יום ומודעות כדרך חיים).
* תזונה טבעונית קלה לעיכול המבוססת על מזונות מלאים ובלתי מעובדים מהצומח אשר תעזור לתפקוד מקסימלי של מערכת העיכול ותמנע יצירת ריר (mucus) עודף בגוף – פירות טריים, הרבה ירקות בכלל וירקות ירוקים בפרט (עדיף להמנע מכרוב) טריים או מבושלים קלות, דגנים מלאים (יש להמנע מאורז כי הוא גורם לייצור ריר בגוף), עדשים וקטניות מבושלים או מונבטים (בעיקר אלו שהינם קלים יותר לעיכול).
עדיף שהמזון יהיה חי, מאודה או מבושל במים. מומלץ להמנע ממזון מטוגן. יש להמנע ממוצרים מן החי (בשר, דגים, פירות ים, ביצים, מוצרי חלב וכד').
יש להמנע ממזון שגורם לייצור עודף ריר בגוף כגון מוצרי חלב, מתוקים, סוכר לבן, קמח לבן וכד'.
עדיף להמנע ממזון כבד, שמן או יבש, אשר מכביד על מערכת העיכול. כמו כן, מומלץ להמנע ממזון מעובד וסינטטי, מזון שמכיל חומרים משמרים או חומרי טעם ומזון אלרגני.
מומלץ להשתמש בתבלינים מחממים (במיוחד במזג אוויר קר) כגון צ'ילי, פלפל חריף, שום וג'ינג'ר.
יש להמנע מאכילת יתר, אשר מעמיסה על מערכת העיכול ומונעת נשימה מלאה, בגלל הנפיחות של הבטן שמגבילה את תנועת הריאות.
התזונה לעיל תתרום לניקוי וריפוי הגוף ותמנע עצירות.
כדי להבטיח עיכול מיטבי של האוכל, מומלץ שארוחת הערב תהיה ארוחה קלה יותר ולא לאכול בשעתיים לפני השינה, כדי לוודא שתהליך העיכול הסתיים לפני השינה; לא לנשנש בין הארוחות; לאכול ארוחות קטנות; ללעוס היטב את המזון; לא לשתות בשעה לפני ואחרי הארוחה; לשבת בתנוחת הברק Vajrasana במשך 10 דק' לאחר כל ארוחה.
תזונה טבעונית ותזונת רואו פוד תורמות גם להורדה במשקל, אשר מומלצת להקלה על הסמפטומים של אסטמה במקרה של עודף משקל.
* צום של יום בשבוע יכול לזרז את תהליך הריפוי. צום עוזר לנקות את הגוף מרעלים (גם רעלים שהצטברו עקב התרופות לטיפול באסטמה), להוציא ריר עודף מהריאות, להקל על הנשימה, לשחרר מתחים מנטליים ולהעצים את החיות ורמת האנרגיה בגוף. חשוב מאוד לצום ברגע שיש סימנים מקדימים להתקף אסטמה.
* תהליכי ניקוי (shatkarma) של הגוף – תרגול Kunjal kriya , Jala neti , Laghoo Shankhaprakshalana, Shankhaprakshalana הינו הכרחי בתהליך הריפוי של אסטמה.
השימוש במי מלח בתרגולים הנ"ל הינו יעיל ביותר להמסה והוצאת הריר העודף ממערות האף, הריאות, הבטן והמעיים.
מומלץ לתרגל כל בוקר Kunjal kriya ו- Jala neti. כמו כן, על ידי תרגול Kunjal kriya עם הופעת הסימנים הראשונים של התקף אסטמה, ניתן למנוע את ההתקף.
התהליך היוגי שנקרא Shankhaprakshalana (שאותו יש ללמוד ישירות ממורה יוגה מוסמך) תורם לניקוי מלא של כל מערכת העיכול.
במקרה של עצירות יש לתרגל Laghoo Shankhaprakshalana, שהינו תרגול מקוצר של Shankhaprakshalana. יציאות סדירות הינן הכרחיות לריפוי אסטמה.
תרגול Laghoo Shankhaprakshalana גם מומלץ עם הופעת הסימנים הראשונים של התקף אסטמה, כדי למנוע את ההתקף.
* תרגול למניעת התקף אסטמה – כדי למנוע התקף אסטמה, חשוב מאוד ללמוד לזהות את הסימנים המקדימים להתקף ולשים לב לסימנים אלו כמה שיותר מוקדם.
כאשר יש לך תחושה שאת/ה הולכ/ת לסבול מהתקף אסטמה או עם הופעת הסימנים המקדימים להתקף אסטמה הכנס/י לאחת התנוחות הבאות:
תנוחת הקידה Pranamasana כשהידיים מונחות לצידי הראש או תנוחת היוגה Yogasana או תנוחת המקל Dandasana או תנוחת הגופה Shavasana או בישיבה על כיסא או בקצה של המיטה, התכופפ/י לפנים, כך שהמרפקים מונחים על הברכיים, הסנטר נח על כפות הידיים או שכפות הידיים מונחות בין הברכיים. הרפה/י את הכתפיים, בית החזה וכל הגוף.
באחת מהתנוחות לעיל בצע/י את הנשימה הבאה: לנשום פנימה דרך האף נשימה יוגית שאורכה 5 שניות, להחזיק את האוויר בפנים במשך 5 שניות, לנשוף החוצה דרך הפה, נשיפה שאורכה 5 שניות ואם זה אפשרי השאר/י ללא אוויר 5 שניות. המשכ/י תרגול זה במשך כ 10 דק'.
יתכן שתרגול זה יספיק בשביל למנוע את ההתקף, אך אם את/ה רואה שהסימנים המקדימים להתקף ממשיכים מומלץ לצום (כל זמן שיש סימנים מקדימים להתקף או כל זמן שההתקף נמשך) ולהתחיל בתרגולים הבאים, בסדר המוצג:
1. Laghoo Shankhaprakshalana – רק במידה וזיהית את הסימנים המוקדמים להתקף מספיק מוקדם לפני שההתקף מתחיל ואם זה אפשרי מבחינת יכולתך הפיזית.
2. Kunjal kriya (במידה והבטן מלאה, יהיה צורך ב Vyaghra Kriya, פירוט בקישור של Kunjal kriya)
3. Jala neti
4. נשימת קפלבטי (הנשימה לטיהור קדמת המוח) Kapalbhati Pranaama במשך 5-10 דק'.
ניתן להמשיך עם תרגילי נשימה נוספים שמפורטים בתוכנית האימונים להלן (תרגילים 37-40). רצוי לתרגל תרגילי נשימה במשך 5-10 דק' כל שעה, עד שההתקף מסתיים.
5. אם אינך רגיל/ה לשתות קפה, ניתן לשתות כוס קפה שחור חם, כחצי שעה לאחר סיום Kunjal kriya. הקפה יקל על ההתכווצויות של דרכי הנשימה, יחמם את אזור בית החזה ויקל על הסמפטומים במהלך ההתקף. בכדי שטיפול זה יהיה אפקטיבי למניעת ההתקף והקלה על הסמפטומים במהלך ההתקף, מומלץ להמנע משתיית קפה בשאר הזמן.
6. הרפיה יוגית בתנוחת בתנוחת הגופה Shavasana
* תרגול יוגה סדיר – תרגול ממושך (לכל היותר שעה-שעה וחצי, בהתאם ליכולות שלך) מספר פעמים בשבוע או לבחור כמה תנוחות/תרגילים שאת/ה מרגיש/ה שטובות עבורך ולתרגל אותן ברמה יום-יומית (ראה/י פירוט להלן).
תרגול יוגה סדיר:
תרגול יוגה סדיר תורם לפתיחת בית החזה; יציבה נכונה; חיזוק עמוד השדרה; איזון וחיזוק הגוף; שיפור תפקוד מערכת העיכול; שיפור זרימת האנרגיה בכל הגוף ופתיחת חסימות אנרגטיות; ניקוי הגוף מרעלים והרפיה נפשית עמוקה. כמו כן, תרגול תרגילי הנשימה (תרגילים 37-41 בתוכנית האמונים שמפורטת להלן) משפרים את תפקוד הריאות; עוזרים למנוע התקפי אסטמה; מגבירים את המודעות לנשימה, למחשבות ולרגשות; מאזנים את מערכת העצבים האוטונומית ומחזקים את מערכת העצבים בכללותה.
ניתן לבצע את התרגילים להלן כתרגול ממושך (לכל היותר שעה-שעה וחצי, בהתאם ליכולות שלך) מספר פעמים בשבוע או לבחור מספר תנוחות/תרגילים שאת/ה מרגיש/ה שטובים עבורך ולתרגל אותם ברמה יום-יומית.
הרשימה להלן כוללת מספר רב של תרגילים. אין צורך לתרגל את כל התרגילים הללו באופן יומי/שבועי. בחר/י בתרגילים שמתאימים ליכולות שלך ושאת/ה מרגיש/ה שטובים עבורך.
מומלץ לפחות לתרגל את התרגילים 4; 10; 13; 19; 28; 31; 37; 38; 42 ולפחות אחד מבין התרגילים 14-16, 27, 30, 33 (התרגילים מפורטים ברשימת התרגילים המומלצת להלן).
התרגילים מוצגים בסדר שמומלץ לבצע אותן. כשבוחרים לתרגל חלק מהתרגילים ברשימה, עדיין מומלץ לתרגל את התרגילים שבחרת בסדר הזה.
מומלץ לבצע תרגול הדרגתי:
שלב 1: בימים הראשונים שאת/ה מתרגל/ת, תרגל/י רק את התרגילים שאת/ה בוחרת לתרגל מתוך התרגילים 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13, 14 (תנוחת הספינקס), 18, 19, 22 (תנוחת פיתול עמוד השדרה), 24, 25, 26, 36, 37 (שלב 1), 39, 40 ו- 42 שמפורטים ברשימת התרגילים המומלצת להלן.
שלב 2: לאחר שאת/ה מצליח/ה לתרגל את התרגילים של שלב 1 בנינוחות פיזית ומנטלית, ניתן להוסיף לתרגול תרגילים שאת/ה בוחרת לתרגל מתוך התרגילים 4, 6, 9, 14 (תנוחת הקוברה), 15, 17, 20 (פאשימוטאנאסנה), 23, 31, 32, 37 (שלב 2) ו- 38 (קפלבטי).
שלב 3: לאחר שאת/ה מצליח/ה לתרגל את התרגילים של שלב 2 בנינוחות פיזית ומנטלית, ניתן להוסיף לתרגול תרגילים שאת/ה בוחרת לתרגל מתוך התרגילים 12, 16, 20 (טגאני מודרה), 21, 22 (ארדה מטסיאנדרסאנה), 27, 28, 29, 30, 33, 34, 35, 37 (שלב 3), 38 (בסטריקה) , 41 ו- 43.
חשוב מאד להמנע מתנוחות אשר גורמות לך לכאב או אי נוחות. יש להבדיל בין כאב של שריר חלש אשר מחזקים אותו (כאב זה הינו בלתי נמנע והוא אמור להיות מורגש פחות ופחות בכל פעם שתתרגלי את התנוחה) לבין כאב חד (במקרה זה יש להמנע מתרגול התנוחה עד שתתייעצ/י עם מורה/ת יוגה מוסמכ/ת).
חשוב מאוד לתרגל בהקשבה לגוף ובהתאם ליכולת שלך. כלל זה חשוב תמיד בתרגול יוגה ועל אחת כמה וכמה כשסובלים ממחלה אקוטית/כרונית. תרגלי רק תנוחות שמתאימות ליכולת הגוף שלך. הכנס/י לתנוחות רק עד הגבול שבו הגוף עדיין נינוח. אורך השהות בכל תנוחה יהיה רק כל עוד נוח לך בתנוחה. אורך כל תרגול היוגה בהתאם ליכולתך.
מומלץ לקרוא את ההמלצות למשתתפים בשיעורי היוגה לפני הפעם הראשונה שאת/ה מתרגל/ת את התנוחות.
לתרגילים שמפורטים להלן יש תמונה, הסבר מפורט איך לבצע את התרגיל, מתי לא מומלץ לבצע את התרגיל, פירוט של יתרונות התרגיל ודרגת הקושי. לחצ/י על הקישורים בכדי לראות פרטים אלו.
תוכנית אימונים מומלצת – יוגה לטיפול באסטמה:
1. התכווננות: להתחיל את תרגול היוגה בעמידה נכונה (ראה/י יציבה נכונה עבור עמידה), רגליים ברוחב הכתפיים, כפות הרגליים מקבילות, גב זקוף, למתוח כתפיים לאחור, בית חזה מורם, ראש זקוף, בטן משוחררת, עיניים עצומות ונשימה יוגית. עם הנשימה פנימה למלא את הגוף בתשומת הלב, בנשיפה החוצה להרפות את הגוף. כמו שאת/ה מרפה את הגוף, להרפות ולשחרר כל מחשבה ולהחזיר את תשומת הלב לאורך כל תרגול היוגה אל הגוף, הנשימה, ההרפיה של הגוף והתחושה בגוף בכל תנוחה ותנוחה.
2. תרגילי חימום
3. פאוונה מוקטאסאנה חלק ראשון Pavana Muktasana part1
4. ברכת השמש Surya Namaskara (מומלץ ביותר!)
6. תנוחת היד לרגל Pada Hastasana
7. תנוחת סיבוב המותן Kati Chakrasana
9. תנוחת הזוית הכפולה Dwikonasana (מומלץ ביותר!)
10. תנוחת הנדנוד בעמידה Utthita Lolasana (מומלץ ביותר!)
11. תנוחת החתול Marjariasana (מומלץ ביותר!)
13. תנוחת היוגה Yogasana (מומלץ ביותר!)
14. תנוחת הקוברה Bhujangasana (מומלץ ביותר!) או תנוחת הספינקס Sphinx Asana
15. תנוחת הנחש Sarpasana (מומלץ ביותר!)
16. תנוחת הקשת Dhanurasana (מומלץ ביותר!)
17. תנוחת הלטאה Utthan Pristhasana
19. תנוחת המקל Dandasana (מומלץ ביותר! תורם לשיפור היציבה ופתיחת בית החזה. מומלץ לתרגול בעת התקף אסטמה, כדי להקל על ההתקף, בזמן ההתקף כדאי לתרגל נגד קיר)
20. פשימוטאנאסנה Pachimottanasana ו/או Tadagi Mudra
21. תנוחת הרגל לברך בפיתול Parivritti Janu Sirshasana
22. Ardha Matsyendrasana או תנוחת פיתול עמוד שדרה Meru Wakarasana
23. חתירה בסירה Nauka Sanchalanasana
24. תנועת סבוב רגליים Chakra Padasana
25. תנועת רכיבה על אופניים Pada Sanchalanasana ו/או הרמת רגליים Utthanpadasana
27. תנוחת הדג Matsyasana (מומלץ ביותר!) או תנוחת הברק הישן Supta Vajrasana או תנוחת הגיבור השוכב Supta Virasana
28. תנוחת הנר Sarvangasana (מומלץ ביותר!)
30. תנוחת הגשר הנעול Setubandhasana (מומלץ ביותר!)
31. תנוחת הקידה Pranamasana (מומלץ ביותר! תורם לניקוז הריאות. מומלץ גם לתרגול בעת התקף אסטמה)
32. תנוחת האריה השואג Simhagarjanasana
33. Gomukhasana (מומלץ ביותר!)
35. תנוחת האיחוד הרוחני Yogamudrasana או תנוחת הלוטוס הנעול Baddha Padmasana
37. תרגיל נשימה לטיהור הרשת האנרגתית Nadi Shodhana Pranayama (מומלץ במיוחד!)
38. נשימת קפלבטי (הנשימה לטיהור קדמת המוח) Kapalbhati Pranaama (מומלץ במיוחד!) או נשימת בסטריקה (נשימת המפוח) Bhastrika Pranayama (מומלץ במיוחד!)
39. נשימת אוג'אי (הנשימה הרוחנית) Ujjayi Pranayama
40. נשימת הדבורה Bhramari Pranayama
42. הרפיה יוגית בתנוחת הגופה Shavasana אם אינך ממשיכ/ה בתרגול מדיטציה או על כיסא אם את/ה ממשיכ/ה בתרגול המדיטציה .
43. מדיטצית התבוננות
המידע במאמר זה ניתן כהשלמה לשיעורי היוגה ואינו מהווה תחליף ללימוד התנוחות ישירות ממורה יוגה מוסמך. אין הנהלת האתר אחראית לתוצאות התרגול על סמך מידע זה.
סדנת יוגה ומדיטציה לטיפול באסטמה תתקיים ביום רביעי, 23/11/16, 18:00-22:00, בסטודיו פשוט יוגה בחיפה.
התקשר/י עכשיו 052-3470949 או לחצ/י צור קשר לפרטים והרשמה לסדנה ו/או לתיאום שיעור התנסות מוזל של יוגה קלאסית ו/או מדיטציה ומודעות, שיעור פרטי של יוגה לטיפול בבעיות רפואיות או מפגש אישי של מודעות רגשית וטיפול רגשי. השיעורים מתקיימים בחיפה ובקריות. אם אינך גרה באזורים אלו, ניתן לקיים שיעורי מדיטציה ומודעות פרטיים ומודעות רגשית וטיפול רגשי בשיחת זום.
רוצה לתרגל יוגה בבית? הזמנ/י בניית תוכנית אימונים אישית של יוגה, בהתאם ליכולות, לצרכים ולמטרות שלך, כדי להבטיח שתפיק/י את המקסימום מתרגול יוגה בבית.
שירות זה מתאים גם לאנשים אשר גרים מחוץ לאזור חיפה והקריות.
מאמר זה מתבסס על:
* מאמר בנושא אסטמה באתר mayoclinic (הגדרה, סמפטומים, טריגרים, גורמי סיכון והמלצות לטיפול בהתאם לרפואה קונבנציונלית).
* "Yogic Management of Asthma and Diabetes" שנכתב ע"י Dr Swami Shankardevananda (גורמים והמלצות לטיפול בהתאם לראייה היוגית, תרגילי יוגה מומלצים).
* "Yogic Management of Common Diseases" שנכתב ע"י Dr Swami Karmananda (גורמים והמלצות לטיפול בהתאם לראייה היוגית, תרגילי יוגה מומלצים).
* "Asana Pranayama Mudra Bandha" שנכתב ע"י Swami Satyananda Saraswati (תרגילי יוגה מומלצים).
* "Yoga – the path to holistic health" שנכתב ע"י B.K.S Iyengar (תרגילי יוגה מומלצים).
כתיבת תגובה